Friday, January 11, 2008

Veći od telefona, manji od računara


Najveći svetski proizvođač mobilnih telefona finska kompanija „Nokija“ najavila je ovih dana novu verziju tabličnog uređaja koji radi pod Linux-om. Za razliku od ranijih uređaja istog proizvođača, ovaj će imati potpunu tastaturu.
To je, u stvari, treća „Nokijina“ sprava ove vrste koja podržava bežični pristup (Wi-Fi), oznaka joj je N810, a očekuje se da će se u novembru pojaviti u prodaji po ceni od 479 dolara, piše časopis „Mikro”.
Tablični N810 je veći od telefona, ali manji od prenosivog računara, a opremljen je aplikacijama uobičajenim za obe vrste naprava, među kojima i „Mozilinim“ čitačem veba, tako da korisnik može da krstari Internetom i razmenjuje elektronsku poštu. Opremljen je digitalnim fotoaparatom, muzičkim plejerom i podrškom za telefoniranje preko Interneta (Skype) i satelitskom vezom (GPS) uz koju se dobijaju mape. Iako se odlikuje ekranom osetljivim na dodir kao dva prethodna slična, tabličnom N810 dodata je potpuna tastatura koja se zaklapa.
Za razliku od iPhone-a koji, takođe, ima veliki ekran osetljiv na dodir, ali sa sopstvenim sistemskim programom (softver), N810 koristi operativni sistem „linuks“ (Linux), tako da je otvoren za primenu novosmišljenih aplikacija. Finska kompanija najavila je podršku svima koji razvijaju aplikacije.
Analitičari, inače, predviđaju porast potražnje za ovom vrstom sprava koje spadaju između prenosivih računara i telefona, a neke softverske kuće, kao što su „Mozila“, „Arm“ i „Montavista“, pripremaju programe za one koji su zasnovani na „linuksu“ pružajući podršku proizvođačima hardvera.
Prvi „Nokijin“ tablični uređaj nije imao priključenja na mreže mobilne telefonije, što je predstavljalo iznenađenje. Model N810 se, naprotiv, povezuje preko bežične veze (Bluetooth).
Finska kompanija nije objavila koliko ovakvih telefona namerava da proda, iako je najavila da će korisnici tabličnih uređaja i nekih mobilnih telefona moći da se pretplate na usluge firme „Boingo vajreles“. Za to je potrebno preuzeti odgovarajući klijentski softver, a pretplata košta 7,95 dolara mesečno.

1 comment:

Anonymous said...

Gde ovo ima da se kupi?