Thursday, January 10, 2008

Mobilni koji zna sve N82

nokia n82Danas mobilni telefoni umeju sve i svašta: snimaju fotografije, puštaju muziku, raznose elektronske poruke, omogućuju krstarenje Internetom.
Najveći svetski proizvođač, finska kompanija „Nokija”, otišla je korak dalje: svoj novi uređaj opremila je satelitskom vezom (GPS), vrhunskim fotoaparatom i mnoštvom korisnim programa, tako da vam drugi neće biti potreban. Sa oznakom N82, on je najnoviji član u porodici koji je nazvala po prvom slovu svojeg imena, opredeljenoj za multimedijalne usluge.
Za korisnike i obožavaoce dovoljno je ako kažemo da je to naslednik veoma omiljenog N95. U suštini, N82 krase iste odlike kao i preteču, a i pokoja razlika. Najvidljivija je da je, umesto u pomalo glomazno, novi spakovan u kućište u obliku čokoladice.
Upravo promena kućišta (kod N95 je s kliznim poklopcem) doprinela je da je potomak (N82) nešto duži (112 u poređenju sa 99 milimetara), neznatno tanji i oko 10 grama lakši. Novajlija se diči ekranom u boji, dijagonale 2,4 inča (jedan inč iznosi 2,54 santimetra), na kojem se prikazuje 16 miliona boja u QVGA rezolucijom (240 x 320 tačaka).
U „Nokiji” su najviše ponosni na ubačeni digitalni fotoaparat rezolucije pet megapiksela, sa objektivom čuvenog proizvođača „Karl Cajs” (Carl Zeiss), koji snima video u formatu MPEG-4 VGA, brzinom od 30 sličica u sekundi. Novi nu predstavlja i ksenonski sa svim neophodnim osobinama, za razliku od nešto skromnije kakvoće LED blica kod N95. Fotografije snimljene jednim klikom odmah možete proslediti na veb.
Naravno, to nije sve. Novi mobilni telefon N82 raspolaže sa 100 megabajta (MB) radne memorije koja se, zahvaljujući priključku za memorijske kartice u formatu Secure Digital, može proširiti, čak, na dva gigabajta (GB). Osposobljen je za rad u GSM i HSDPA mrežama mobilne telefonije, ima Bluetooth i podršku za Wi-Fi povezivanje prema standardu 802.11b/g, satelitsku vezu (GPS) i TV izlaz.
Za operativni sistem odabran je Symbian S60, a od ostalih mogućnosti pomenućemo slanje SMS i MMS poruka, čitač veba (sa svim što uz to ide), program za slanje i primanje elektronske pošte i uobičajeni paket poslovnih aplikacija u kojem su rokovnik, kalendar, beležnica i kalkulator.
Ova sprava ima i Nokia Maps koji će korisniku olakšati snalaženje u prostoru, u vlastitom gradu ili u drugoj državi. Multimedijalnom porukom (MMS) možete prijateljima poslati delove karte ili obeležene putanje, a snimke (screenshots) sačuvati u galeriji samog mobilnog telefona. Na micro SD kartici od dva gigabajta (GB), inače, staje oko 900 fotografija visoke rezolucije.
Novi model N82 omogućuje direktan ispis preko USB-a, video pozive, slušanje muzike na MP3 plejeru, sređivanje video zapisa i mnogo raznih opcija na koje ste navikli kod ostalih „Nokijinih” sprava.Da biste je uvek imali u svojim rukama, treba da platite oko 450 evra. Do kraja godine počeće da se prodaje u nekim evropskim zemljama; za sada nije poznato da li će i na tržištu SAD.

No comments: